По цели 18 часа заврши заложничката ситуација на аеродромот во Хамбург, во која  маж со турско потекло ја вмешал и својата ќерка, соопштуваат локалните медиуми.

Вчера вечер, маж ја пробил безбедносната бариера, добивајќи пристап до асфалтот на аеродромот додека неговата четиригодишна ќерка била во автомобилот со него. Тој го паркирал возилото под авион. По драма, сепак на крајот, тој им се предал на властите без да пружи никаков отпор и потоа бил приведен.

Полицијата потврди дека се чини дека детето е неповредено и ја сподели оваа информација на социјалните мрежи, поточно на X (поранешен Твитер).

Овој инцидент ги прекина повеќе летови кои поаѓаат и пристигнуваат на аеродромот. Во моментов, се прават напори за обновување на редовната работа на аеродромот.

Ситуацијата започна околу 20:00 часот по локално време кога осомничениот го возеше својот автомобил на престилот на аеродромот, просторот определен за паркирање на авиони. Според извештаите на локалните медиуми, тој го паркирал своето возило под авион на Туркиш ерлајнс.

Полицијата посочи дека мажот испукал со оружјето двапати во воздух, а исто така фрлил и запаливи шишиња од неговото возило. Останува неизвесно дали поседува експлозив.

Властите веруваат дека оваа ситуација е вкоренета во „спор околу притворот“. Пријавено е дека мајката на детето ја алармирала итната помош откако четиригодишното дете било однесено.

Сандра Левгруен, портпаролка на полицијата во Хамбург, откри дека мажот не се согласувал со одредени одлуки поврзани со аранжманот за старателство донесен од властите и сакал да отпатува во Турција со детето. Таа во интервју за германската телевизија ZDF објасни дека тој го опишал неговиот живот како уништен.

Локалните медиуми објавија дека преговорите со мажот се воделе на турски јазик со помош на преведувач, иако останува нејасно каква е неговата поврзаност со земјата.