Ваквото тврдење пратеникот во Собранието, Александар Николоски вели дека го темели на две причини.

-Нема Влада во Бугарија, тоа е првата причина зошто ќе нема. Втората причина зошто ќе нема датум, е затоа што не е проблемот само Бугарија. Проблемот е што постојат неколку големи држави кои не се убедени дека Македонија треба да почне преговори, од причина што не е подготвена во борбата со корупцијата. И тоа е еднакво проблематично, изјави Николоски.

Според него Македонија треба да се фокусира на решавање на внатрешните проблеми, пред се во инфркаструктурата.

Во продолжение и изјавата дадена во гостувањето на Клик Плус на Тв21.