Ригсби рече дека ликвидацијата на Ал-Матара ќе ја наруши „способноста на Ал Каеда за понатамошно планирање и извршување на глобални напади кои им се закануваат на американските граѓани, американските партнери и невините цивили“. Тој додаде дека Ал Каеда „ја користи Сирија како база за закани за Сирија, Ирак и пошироко“.

Нападот со беспилотни летала се случи два дена откако американската воена испостава во јужна Сирија беше погодена во координиран напад во кој беа користени и беспилотни летала и ракети.