Како што соопшти владината прес-служба, Протоколот за организирање и спроведување на државната матура е донесен по одобрувањето од Комисијата за заразни болести.

Екстерните испити од државната матура ќе се полагаат на 5 и 11 јуни, а покрај нив матурантите имаат и тестови по два интерни испита и проектна задача.