Ковачевски знае дека ниту неговите пратеници нема да поддржат уставни измени и затоа е нервозен. Иста е состојбата и во ДУИ, каде еден пратеник барал пари за да гласа, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Опозициската партија денес побара од премиерот Ковачевски да излезе и да го покаже документот колку пратеници од Социјалдемократскиот сојуз не му се потпишале дека ќе гласаат уставни измени

„Ковачевски треба да каже дали откако ВМРО-ДПМНЕ обелодени за пратеници од СДС кои не се согласуваат со политиките за уставни измени, тој ги свикал на групна координација, при што побарал да потпишаат и документ дека ќе безусловно ќе поддржат уставни измени, до што не дошло затоа што споменатите пратеници не се согласиле“, порача ВМРО-ДПМНЕ.

Според партијата, залудно е префрлањето на топката во туѓ двор, кога Ковачевски не може да си го среди својот.

ВМРО-ДПМНЕ стои зад тврдењето дека 3 пратеници од 1 и 2 ИЕ му кажале на Ковачевски дека нема да поддржат Уставни измени, а 6 пратеници од внатрешноста констатирале дека гласањето на уставните измени е најлошата работа која може да ја направат.

Наспроти тоа, СДСМ вчера изрази уверување дека сите пратеници од мнозинството ќе ги поддржат измените со кои би се впишале Бугарите во уставот, како услов за продолжување на процесот на преговорите со ЕУ.