ВМРО-ДПМНЕ тврди дека СДСМ и Ковачевски, по нивното мислење, го поддржуваат Талат Џафери за премиер, иако тој дезертирал од македонската армија. Истакнуваат дека СДСМ и Ковачевски го поддржуваат лицето кое спречувало прифаќањето на законот за македонските бранители.

Според ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и Ковачевски го поддржуваат премиерот кој изразувал непристоен тон и навреди кон собраниските службеници, како и кој систематски ги нарушувал собраниските процедури и Деловникот за работа на Собранието. Обвинуваат дека премиерот користел европско знаменце само кога било во интерес на малиот круг на луѓе блиска до ДУИ.

ВМРО-ДПМНЕ смета дека ДУИ криминализира целосно во периодот од последните шест години и дека ги има  замаглено врските помеѓу Македонците и Албанците во земјата.

-Ковачевски кој нема легитимитет ќе го наследи Талат Џафери, кој исто како него нема легитимитет. СДС и ДУИ од премиерското место направија фотелја за поткусурување, државата е заложник на партиските пазарења.СДС и ДУИ се дувло на криминал. Тие почнаа да се пазарат и за премиерската фотелја. Ковачевски покажа дека е слуга во владата од која на 28ми јануари следната година ќе се исели од премиерскиот кабинет за да се смести неговиот стопан од ДУИ, Талат Џафери, се наведува во партиското соопштение.