Банкоматите низ Европа се цел на нов опасен софтвер. Овој нов вирус тип ги таргетира банкоматите во Европа, наречен EU ATM Malware, добива популарност со невидена ефективност од 99%.

Новиот примерок на овој малициозен софтвер е многу ефикасен против голем број банкомати од големи производители.

Од еден банкомат за неколку минути може да се подигнат до 30.000 долари.

Присуството на различни режими на работа му овозможува да се прилагоди на специфични цели и услови за напад.

Нападите на банкоматите се многу популарни и профитабилни, пред се затоа што веднаш обезбедуваат готовина.