Институтот анкетираше 5.000 луѓе, а оценката е дека заклучувањата поради пандемијата и нарушената дневна рутина имале негативно влијание врз одржувањето на кондицијата и здравата исхрана кај многу луѓе, пренесува Би-Би-Си.

Грицките и компулсивното прејадување имаат најголемо влијание врз дебелеењето.

Институтот затоа започна кампања „Подобро здравје“ со Националната здравствена служба, најавувајќи разни форми на поддршка при мотивирање на луѓето, како и помош во одржување на здравата тежина.