Во Црна Гора се регистрирани првите случаи на зараза со подсоеви на Омикрон на корона вирусот ЕГ. 5. 1 (така наречен Ерис) и ФЛ1. 5.1 (така наречен Форникс), соопшти денеска Институтот за јавно здравје. Наведено е дека овие подсоеви имаат мутација во протеинот односно делот од вирусот што олеснува влез во клетката, пренесува Република.

Според црногорскиот Институт, тие супстанции можат потенцијално да го избегнат имунолошкиот одговор стекнат со претходна природна инфекција или вакцинација и да предизвикаат зголемена трансмисија, односно да доведат до зголемување на бројот на пациенти.