Откако талибанците го презедоа Авганистан, ова е првпат во Грција да стигне голем број авганистански државјани, со оглед на тоа дека досега во неколку наврати во Атина пристигнуваа или по неколку лица или не повеќе од 30 Авганистанци.

Од надлежното Министерство соопштуваат дека авганистанските државјани ќе бидат привремено сместени во Грција, а нивното пристигнување е „во рамките на обврските преземени од земјата и други членки на ЕУ за хуманитарна помош на жителите на Авганистан кои се во опасност“.

Дополнително, од Министерството за надворешни работи на Грција, како и шефот на грчката дипломатија Никос Дендиас, вчера, преку „Твитер“ соопштија дека од Авганистан биле евакуирани 18 авганистански државјани, кои се од грчки интерес, а во Атина пристигнале преку Тбилиси.