На прашање на адвокатот Асмир Алисшахиќ, каде биле дента на 26 февруари, првиот сведок рече дека на 26 февруари со Фабион Идризи, биле на петточна молитва и потоа се упатиле кон ЗУ „Мајчин дом“, од причина што Фабио имал скршеница на раката.

– Со моја кола отидовме во „Мајчин дом“, јас управував. За цело време бев со Фабио, внатре влегов и јас. Таму останавме скоро саат и пол. Целта беше заради терапија на раката. Потоа Фабио го однесов дома, од прилика беше 15 часот, изјави сведокот на одбраната.

Свое сведочење денеска имаше и физиотерапевтот од ЗУ „Мајчин дом“, кој потврди дека на 26 февруари Фабио Идризи, бил кај него и останал до кај 14:50 часот.

На следните рочишта, треба да се продолжи со сослушување на сведоци предложени од обвинетите.

Судењето за овој предмет го води судијата Марин Станевски, а како застапник на обвинението е обвинителката Марија Демирова-Панајотова.

На претходните рочишта, три лица беа осудени со по една години затвор за сторено кривично дело учество во насилна толпа, односно едно лице со осум месеци казна затвор. На протестите за случајот „Монструм” на 26 февруари беа повредени 11 полициски службеници и еден новинар.

Следните рочишта за овој предмет се закажани за 21 и 28 април.