Од таму велат дека 47 % од населението над 70 години имаат примено барем една доза вакцина, а 41 % од населението над 65 години е вакцинирано со барем една доза вакцина.

„Вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата. Интересот за вакцинација секојдневно се зголемува, а досега бројот на лица кои изразиле желба за вакцинација преку веб платформата vakcinacija.mk е 431.770 граѓани“, соопшти МЗ.

На вакциналните пунктови во државата заклучно со сабота, 29 мај, вакцинирани се вкупно 234.508 граѓани.

Министерството за здравство апелира до граѓаните масовно да се пријавуваат на vakcinacija.mk бидејќи, како што велат од таму, тоа е најлесниот и најбрз пат да се вакцинираат.