Во рускиот северозападен регион Коми дојде до излевање сто тони нафта од нафтовод, а девет тони нафта се излеаја во локална река, изјави денеска директорот на Федералната служба за надзор над природните ресурси – Росприроднадзор.

„Пронајдена е нафтена дамка што тече по реката Колва“, напиша официјалниот претставник Светлана Радионова на социјалните мрежи.

Лукоил соопшти дека во тек е операција за чистење по излевањето од нафтоводот што води од нивното поле Ошкој до објектите што го опслужуваат полето Карјага во соседниот регион.