Откако Владата на Србија пред две години по големите протести ги откажа сите договори и ги прекина подготовките за пуштање во употреба на рудникот за литиум во Рио Тинто, сега претседателот Александар Вучиќ се подготвува да даде зелено светло за реализација на проектот.

Српскиот претседател Александар Вучиќ изјави за „Фајненшл тајмс“ дека „новите гаранции“ од глобалниот рударски гигант Рио Тинто и Европската унија изгледаат како одговор на загриженоста на Србија за тоа дали ископувањето на литиум во регионот Јадар во северозападниот дел на земјата ќе ги исполни еколошките стандарди.

„Ако организираме се што е потребно, рудникот би можел да биде отворен во 2028 година“, изјави Вучиќ за „Фајненшл тајмс“, додавајќи дека рудникот треба да произведува 58.000 тони литиум годишно, што според него ќе ги покрие потребите од 17 отсто од електричната енергија во Европа. производство на возила или производство на 1,1 милион автомобили годишно. Литиумот е исто така клучен елемент за производство на батерии за телефони и лаптопи.

Беше кажано дека британско-австралиската мултинационална компанија ќе започне со ископување на литиум во долината на реката Јадар на северозапад од земјата – според податоците на американската владина агенција USGS (Геолошки институт на САД), тоа е дури и најголемото наоѓалиште на литиум во Европа и една од најголемите во светот во Србија пред неколку години, но владата ги откажа сите дозволи за проектот вреден 2,4 милијарди долари во 2022 година по масовните еколошки протести.

Во 2021 и 2022 година, српските екологисти, исто така, собраа 30.000 потписи на петиција со која се бара од парламентот да усвои закон за стопирање на сите активности за ископ на литиум во земјата