Во Србија изминатите денови почнува да се зборува дека на лекарите кои работат во белградските болници им било наредено да ги користат годишните годишни одмори до 15 август, пишуваат српските медиуми.

Според српски блиц им било наредено да го сторат тоа со цел да бидат достапни за можна прераспределба од страна на болниците во Ковид центрите. Според прогнозите на епидемолозите пак, на крајот на август, нов, четврти бран на корона вирус може да пристигне во Србија.

Без оглед на ваквите прогнози, надлежните велат дека нема простор за паника.

Најновите податоци покажуваат дека Србија сè уште е далеку од стекнување колективен имунитет, бидејќи до 13 јули, само 49 проценти од возрасната популација ги примила двете дози на вакцината.