Три вагони полни со пропан денеска излетаа од шините на во Суботица, јави Радио телевизија на Србија. Како што е наведено, гасот во резервоарите не истекувал и немало опасност по здравјето на луѓето. Областа на инцидентот е обезбедена. Возот се движел кон Нови Сад, а бил состав од 23 вагони-цистерни. На 12 јануари во вечерните часови од цистерна во населбата Топола во Панчево имало истекување на раствор од амонијак. Сопственикот и возачот на камионот-цистерна се уапсени под сомнение дека предизвикуваат општа опасност и ја оштетиле животната средина, а надлежните соопштија дека овој инцидент не предизвикал последици од опасна закана по здравјето и безбедноста на луѓето.

На крајот на декември, четири од 20 вагони-цистерни што превезуваа амонијак излетаа од шините кај Пирот. По несреќата, повеќе од 50 лица се хоспитализирани поради симптоми на труење. На 26 декември, ден по несреќата, министерот за транспорт Горан Весиќ изјави дека причината е лошата инфраструктура.