Во тој период, повеќе од 12.000 луѓе починале како резултат на вирусот.

Според официјалните податоци на СЗО, досега во светот се регистрирани 133,5 милиони заразени и 2,8 милиони смртни случаи од коронавирусот.

Најголем број новоинфицирани има во Европа, речиси 258.000, следат Северна и Јужна Америка со 247.000 новоинфицирани и Југоисточна Азија со околу 145 000.

Најголем број на регистрирани случаи се уште има во САДС – над 30 милиони, по што следат Бразил и Индија, каде што бројот на случаи е околу 13 милиони.