Со брза одлука, Врховниот суд го потврди притворот на Александар Ѓорчевски, таткото на Вања, кој е обвинет за вмешаност во нејзиното киднапирање што доведе до нејзината трагична смрт. Оваа пресуда доаѓа само неколку часа по завршувањето на рочиштето, со што жалбата на Ѓорчевски цврсто се отфрла како неоснована.

Одбивањето и неговите импликации

Судот експресно ја одби жалбата на Ѓорчевски, не нудејќи детално образложение зад нивната одлука. И покрај недостигот на експлицитно оправдување, одбивањето претставува значителен правен удар за напорите на Ѓорчевски за одбрана.

Татковата болка и очај

Пред одлуката на судот, Ѓорчевски, видно потресен и остарен, се обрати во судницата со потресна молба. Изразувајќи го својот немир, тој ја истакна својата единствена желба за затворање на случајот. Не му е важно дали разрешницата ќе ја дочека затворен. Понатаму, тој образложи дека тој ќе одлучи дали ќе продолжи да живее или сам ќе си пресуди.

„Во моментов сум поделен на два света“, се жалеше Ѓорчевски, „едното дете ми е тука, другото ми го одземаа. Не ми е важно каде ќе ја добијам резолуцијата, само сакам да ја добијам. Потоа, сам ќе одлучам дали ќе бидам на овој свет или ќе се придружам на другото дете.

 

Шокантна изјава на таткото на Вања: Размислува за самоубиство по пресудата!?

Правна расправија во судница

Обвинителката Наталија Тасевска во своето обраќање пред судот жестоко се спротивстави на жалбата на Ѓорчевски, наведувајќи ја загриженоста за потенцијално бегство или манипулации со сведоци. Спротивно на тоа, адвокатот на Ѓорчевски, Владимир Туфегџиќ, ги отфрли овие тврдења, барајќи конкретни докази за да ги поткрепат ваквите наводи.

Туфегџиќ го предизвика обвинителството да приложи докази кои ги поддржуваат неговото притвор, нагласувајќи го недостатокот на опипливи индикации кои укажуваат на ризикот од бегство на Ѓорчевски или обидите за манипулација. Тој ја истакна важноста на транспарентноста, барајќи од обвинителството да ги идентификува сите наводно ранливи сведоци.

Таткото на Вања бара домашен притвор: Нема презентирани докази за извршување на кривично дело, а осомничениот бил жртва на тортура, вели неговиот адвокат

Клучни сведоци и правен времеплов

Одбраната го истакна сослушувањето на шестте клучни сведоци во критичниот период пред трагедијата и до самата трагедија.  Овие сведоци, имајќи директен контакт со Ѓорчевски, беа клучни во истрагата, но одбраната тврди дека нивните искази не го вмешуваат Ѓорчевски во какво било прекршување.

Притвор и последователни правни постапки

Апсењето на Александар Ѓорчевски на 3-ти декември го означи почетокот на правната постапка, при што неговата одбрана првично тврдеше дека се работи за  активна вклученост во решавањето на случајот на неговата ќерка, наместо учество во нејзиното киднапирање. И покрај овие тврдења, одлуката на судот да му го одобри притворот. Оваа мерка ја нагласува тежината на обвинувањата против него.

Како заклучок, одлучното отфрлање на жалбата на Александар Ѓорчевски од страна на Врховниот суд ја потврдува сериозноста на обвиненијата покренати против него. Како што продолжуваат правните постапки, случајот останува трогателен потсетник за комплексноста својствена за барање правда среде лична трагедија.

Izvor: kANAL5