Врховниот суд се соочува со силен политички притисок за возобновување на амнестијата на Ѓорге Иванов на непостоечки член, во обид да се спаси Никола Груевски  со измените во Кривичниот законик. Некои партии бараат Груевски да се врати за предизборни калкулации, а само Врховниот суд може да донесе одлука за негирање на незаконитоста на аболицијата на Иванов, пренесува Sdk.mk.

Претседателката на Врховниот суд, Беса Адеми, смета дека нема простор за нов став по ова прашање. Адеми напоменува и дека најчестиот облик на политички притисок вклучува закани за разрешување на врховните судии и ширење лажни вести. За доцнењето на постапките на обвинетите функционери, Адеми апелира Судскиот совет да спроведе истрага и да ги идентификува одговорните судии.

Иницијативата за донесување на начелно правно мислење и начелен став беше поднесена на 23 јуни 2023 година и се однесува на повеќе правни прашања, меѓу кои и за аболициите дадени од страна на експретседателот Ѓорге Иванов, кои го опфаќаат и поранешниот премиер. Политичкиот и правниот контекст на прашањето за аболициите во минатото добро ѝ е познат на јавноста. Но исто така, познато е и дека вмешувањето на политиката во судството во нашата држава е присутна појава и тоа е веќе нотирано како проблем кој ја нарушува неговата независност. Факт е дека не се почитува уставното начело на поделба на власта.

Адеми потенцира дека мешањето на политиката во судството е актуелен проблем кој ја нарушува неговата независност, со обиди да се влијае врз политиката и другите власти. Сепак, Врховниот суд останува посветен на поддршката на независноста, не дозволувајќи политичките интереси да го компромитираат неговиот углед.

Посетата на американската амбасадорка Ангела Агелер беше со цел да се покаже поддршка за судството, при што се разговараше за доследна примена на Уставот и законот. Амбасадорската средба со претседателот Адеми и други судии дополнително ја истакна важноста од придржување кон овие вредности и принципи при утврдувањето на правните мислења и ставови.

Претседателката на Врховниот суд, се осврна на загриженоста во врска со потенцијалното разрешување на судии и употребата на лажни вести за влијание врз судството. Адеми ја истакна важноста на Судскиот совет во заштитата на интегритетот на судството.

За амнестијата на Иванов, соопштено е дека адвокатот кој го покренал процесот ја повлекол иницијативата. Поднесокот е доставен до судијата-известител, а следниот чекор вклучува подготовка на документ во кој се наведува дека иницијативата е повлечена. Овој документ потоа ќе помине на разгледување на Генералната седница на Врховниот суд. Адеми појасни дека за унифицирање на судската пракса се поднесуваат иницијативи за утврдување начелно правно мислење и став, но бидејќи нема поинаква судска пракса по прашањата опфатени со повлечената иницијатива, Врховниот суд во овој момент нема потреба да презема понатамошни дејствија.

Претседателката на Врховниот суд, се осврна на загриженоста во врска со потенцијалното разрешување на судии и употребата на лажни вести за влијание врз судството. Адеми ја истакна важноста на Судскиот совет во заштитата на интегритетот на судството.

За амнестијата на Иванов, соопштено е дека адвокатот кој го покренал процесот ја повлекол иницијативата. Поднесокот е доставен до судијата-известител, а следниот чекор вклучува подготовка на документ во кој се наведува дека иницијативата е повлечена. Овој документ потоа ќе помине на разгледување на Генералната седница на Врховниот суд. Адеми појасни дека за унифицирање на судската пракса се поднесуваат иницијативи за утврдување начелно правно мислење и став, но бидејќи нема поинаква судска пракса по прашањата опфатени со повлечената иницијатива, Врховниот суд во овој момент нема потреба да презема понатамошни дејствија.

На прашањето дали Врховниот суд ќе го занемари претходниот став во случајот „Транспортер“ каде што беше наведено дека амнестијата на Иванов е заснована на непостоечки член од законот, Адеми увери дека сегашниот состав на судии секогаш ќе го разгледува Уставот. законот и меѓународно ратификуваните договори. Адеми изрази уверување дека судиите на Врховниот суд се независни од која било политичка партија и се посветени на почитување на законот и етичките принципи.

Адеми увери дека сегашниот состав на судии секогаш ќе го разгледува Уставот. законот и меѓународно ратификуваните договори. Адеми изрази уверување дека судиите на Врховниот суд се независни од која било политичка партија и се посветени на почитување на законот и етичките принципи.

Целата вест погледнете ја тука