На средбата меѓу Вучиќ и Курти присуствуваат и министерот за надворешни работи на ЕУ, Жосеп Борел и специјалниот претставник на ЕУ за дијалог Белград-Приштина, Мирослав Лајчак.

– Јас дури и не знам што да ви кажам, должината на разговорот зборува за резултатите. Договорено е да се продолжи дијалогот на највисоко ниво до крајот на јули, се надевам дека ова е важна работа што може да гарантира мир и стабилност. Албанската делегација не сака да ги исполни договорите потпишани од Албанците. Тие побараа веднаш и итно да слушнат кога ќе го признаеме Косово, а под три ги нарекуваат инциденти и провокации фактот дека Србите сакаат да присуствуваат на литургии во нивните цркви затоа што таа земја е дадена за време на владеењето на Слободан Милошевиќ. Албанците не сакаат да зборуваат за Сојузот на српски општини, тие прашуваат кога ќе ја признаеме независноста на Косово – рече претседателот.