Србија има недостиг од касапи. Само 200 ученици покажале интерес за овој занат, што не е доволно за покривање на домашното производство, предупредуваат експертите.

Месарите во Србија, како и менаџерите во фирмите, заработуваат и до 120.000 динари (1000 евра) месечно, но и покрај одличната плата, никој не сака да ја работи оваа работа! Затоа домашните компании се принудени да ангажираат месарници од дури 6.600 километри оддалечениот од Бангладеш!

Сопствениците на месните индустрии се во големи проблеми бидејќи колку и да им ги зголемат платите на работниците, секогаш се плашат дека ќе си дадат отказ. Во една фабрика велат дека додека имаат можности ќе им ги зголемат платите на месарниците, но тоа не можат да го прават до недоглед.

– Некои работници во оваа индустрија го достигнаа нивото на плати на повеќе позиции вработени кај факултетот. Станува збор за специфично производство, кое вклучува рокови, па не е ни чудо што во отсуство на работници се насочуваме кон увоз од други земји – велат од фабриката