Тој ќе се бори за титулата „Шампион на шампионите“ и ќе ја претставува Финска на Купот на нации.

– Со нетрпение очекувам конечно да се натпреварувам во Трката за шампиони. Го гледав овој натпревар на ТВ многу години. Фактот дека овој пат трките ќе се одржат на снег и мраз ги прави уште поинтересни. Учествував на Арктичкото рели неколку пати и се надевам дека ова искуство ќе ми помогне да ги победам силните противници, особено нашите северни соседи, претставници на Шведска и Норвешка, со цел да придонесам за подобри резултати на Финска во Купот на нации, изјави Ботас.

Последен пат Финска го освои Купот на нации во 2006 година. Трката на шампионите е меѓународен натпревар во автомобилски трки во кој се натпреваруваат пилоти од различни серии.

Овој пат турнирот ќе се одржи во февруари 2022 година во Шведска во близина на Арктичкиот круг.