Надворешната канцеларија за криминалистички работи Кочани деновиве покрена кривична пријава против д-р (37), жител на село Облешево, кочанско. Овој потег следи по откривањето на убедливи докази кои укажуваат на вмешаност во три кривични дела со криминално однесување категоризирани под „загрозување на сигурноста“.

Причина за кривична пријава

За време на временската рамка која се протега од 24 февруари до 28 февруари 2024 година, на Фејсбук обвинетиот сторил криминални дела доволни за кривична пријава. Обвинетиот поединец,  испратил серија пораки со експлицитни закани упатени кон тројца службеници за спроведување на законот, односно полицајци.

Како одговор на овие закани, властите брзо почнаа да го истражат случајот дополнително.

Започнува правна постапка

Надворешната канцеларија за криминалистички работи во Кочани, по внимателно испитување на доказите, оцени дека е неопходно да се делува.  Следствено, против лицето за кое станува збор е поднесена формална кривична пријава.

Фокус на безбедноста

Тежината на ситуацијата е нагласена од природата на кривичните дела по  „Загрозување на сигурноста“ е сериозно обвинение, што ги одразува потенцијалните последици од дејствијата кои се сметаат за закана за јавната безбедност и персоналот за спроведување на законот.