Предизвици за членството на Зулфи Адили во ДИК

Орхан Муртезани, истакната личност од ЕСП, тврди дека Зулфи Адили се соочува со значителна пречка за обезбедување на функцијата член на ДИК. Муртезани посочува клучен критериум: членовите на ДИК мора да припаѓаат на партиите кои активно учествуваа на последните парламентарни избори.

„Како прво, Зулфи Адили не може да биде избран бидејќи е член на новоформирана политичка партија. Нашите пратеници вчера излегоа од Комисијата за да спречат прекршување на законот. Законот е јасен, опозицијата се дефинира на последните парламентарни избори. Не може некој кој пред два месеци формирал партија да се декларира како опозиција“, вели Орхан Муртезани.

Алармирање на меѓународните фактори

Изразувајќи загриженост за демократскиот интегритет на претстојните избори, Муртезани нагласува дека тие ги алармирале меѓународните фактори во земјата. Тој нагласува дека истекува времето за примена на демократски средства за да се спречи каква било манипулација на мајските избори.

Претседателски перспективи: Непартиски пристап

Префрлувајќи ја брзината кон претстојната претседателска трка, Муртезани открива дека се водат дискусии во врска со потенцијалните кандидати. Имено, постои предност за непартиски кандидат кои би можел да собере поддршка од неопределените гласачи и оние кои никогаш не учествувале во изборниот процес.

„Додека се работи со неколку потенцијални кандидати, се чека конечна одлука. Склоноста е кон непартиски кандидат, универзално прифатлив, способен да влијае и врз неопределените гласачи и врз оние кои целосно се воздржуваат од гласање“, открива Муртезани.

Повик од ЕСП до АА

ЕСП ја повикува АА да направи одлучувачки избор помеѓу усогласување со опозицијата или со ДУИ. Нагласена е итноста на оваа одлука за да се разјасни ситуацијата на политичката сцена.

Извор: 21tv