Јачината на земјотресот била 2,2 степени според Рихтеровата скала, но и покрај послабиот интензитет прво се слушнало татнеж, а потоа се почувтвувало и тресењето.

Нема штета на станбените објекти, но новиот земјотрес повторно предизвика чувство на страв кај многу жители на Загреб, за кои ова е десетти посилен земјотрес во последната година.