Почнувајќи од следниот месец, пензиите од најниската категорија во Македонија ќе забележат скромно зголемување од 600 на 800 денари. Сепак, приспособувањето од 5,3 проценти не успева да го одржи чекорот со растечките трошоци на живот.

Влијание на зголемувањето на пензиите врз пензионерите со најниски примања

Приближно 40% од пензионерите, вкупно 140.000 физички лица, припаѓаат на групата со најниски примања, кои преживуваат со скудни месечни примања кои се движат од 12.500 до 16.000 денари. И покрај планираното зголемување, многу од овие пензионери изразуваат фрустрација, наведувајќи дека приспособувањето на пензиите едвај ќе направи разлика во нивниот секојдневен живот.

Различни зголемувања на пензиите

Од 337.000 пензионери во земјава, пензии од 20.000 до речиси 32.000 денари ќе имаат зголемување за околу 1.250 денари. Во меѓувреме пензионерите со примања од 30.000 до 50.000 денари можат да очекуваат дополнителни 2.000 денари. Само дел од пензионерите, помалку од 1%, кои примаат пензии над 54.000 денари, ќе забележат зголемување од близу 3.000 денари. Највисоките пензии што ќе ги уживаат само 19 физички лица од 76.000 денари ќе имаат зголемување од 3.800 денари.

Одговор на владата и критика од опозицијата

Додека министерот за труд, Ѓоко Велковски, признава дека усогласувањето од 5,3 отсто им недостасува на повеќето пензионери, тој ветува промена на методологијата за пресметување на пензиите откако ќе дојде на власт. Велковски ја нагласува потребата од подеднакво и линеарно зголемување за соодветно да се одговори на зголемените трошоци на живот.

Од друга страна, владејачката партија, СДСМ, го брани своето искуство, истакнувајќи ги претходните зголемувања на пензиите во просек од 6.400 денари и зголемувањето на минималната пензија за 50%. Снежана Калевска-Ванчева од СДСМ ги уверува граѓаните дека под нивно водство ќе продолжи растот на пензиите, со цел да се обезбеди достоинствено пензионирање на постарите граѓани.

Идни прилагодувања и грижи

Прилагодувањето на пензиите се случува двапати во годината, во март и септември. Додека минатогодишните зголемувања изнесуваа 8,4% во март и 5,3% во септември, овогодинешното прилагодување се очекува да биде слично скромно, предизвикувајќи загриженост за соодветноста на усогласувањата на пензиите во услови на ескалација на трошоците за живот.