Расте цената на златото

Цената на златото повторно се покачи, а благородниот метал најверојатно ќе заврши втора недела по ред со добивки. Тоа е затоа што неодамнешните податоци за инфлацијата во САД го поттикнаа оптимизмот дека ФЕД ќе почне да ги намалува каматните стапки подоцна оваа година, пренесува CNBC.

На што се должи растот?

Цената се зголеми за 0,1 отсто на 2.374,14 долари за унца во почетокот на тргувањето. Цената на златото во текот на неделата порасна за 0,7 отсто. Фјучерсите на американското злато се задржаа стабилно на 2.383,20 долари.

Индексот на доларот падна за 0,6 отсто во текот на неделата во однос на останатите валути, што го прави златото поевтино за трговците со други светски валути.

„Нагорниот тренд на златото би можел да продолжи бидејќи американските податоци му даваат простор на ФЕД да одлучи за претходно намалување на каматните стапки, додека геополитичките тензии остануваат“, рече стратегот на пазарот на ИГ, Јап Јун-јун, пишувајќи БТА.

Останатите благородни метали

Во меѓувреме, среброто падна за 0,2 отсто на 29,53 долари за унца, откако го достигна највисокото тригодишно ниво во претходната сесија. Паладиумот загуби 1,1 отсто на 982,77 долари, но платината се зголеми за 0,3 отсто на 1.060,15 долари и се искачи на највисокото ниво во една година.