На 21.02.2024 година во 11.20 часот стигнала пријава во СВР Охрид, 52-годишна охриѓанка пријавила дека станала жртва на измамник. шема, што резултирала со финансиска загуба од 5.000 евра.

Измама преку понуда за работа

Според жртвата, во септември 2023 година наишла на оглас за работа на веб-страница што нуди вработување во странска земја. Заинтригирана, посегнала до лицето кое стои зад огласот, кое и ветило работно место во хотел. Истовремено, измамникот побарал значителна сума, наводно за покривање на трошоци како работна дозвола, годишно осигурување, дополнително осигурување на подолг период и депозит за стан.

Разоткривање на измамата

Откако ги исполнила барањата и ги префрлила бараните средства, жената презела иницијатива да контактира со наводниот хотел. На нејзино разочарување, таа добива известување дека веб-страницата на хотелот е компромитирана/хакирана. Таа донела заклучок дека е жртва на измама.

Реакција на измамата

Оштетената веднаш го пријавила настанот во Министерството за внатрешни работи и врски Охрид, поведувајќи истрага за измамата. Овој инцидент служи како остар потсетник за ризиците поврзани со онлајн понудите за работа и важноста на внимателното внимание кога се работи со непознати можности за вработување.

Извор: Kurir