Владата на Македонија жестоко притиска за носење четири закони за стратешки инвеститори и проектот Митилинеос. Ова се одвива во парламентарна процедура среде уникатната ситуација на техничката влада и претстојните избори. Дебатата околу овие закони доведе до две различни мислења во јавноста, од кои секое претставува сосема различен наратив.

Владините тврдења за Митилинеос : лек за енергетска независност или стратешки грабеж?

Тврдење 1: Зајакнување на енергетскиот суверенитет и намалување на зависноста од увоз

Владините претставници тврдат дека проектот Митилинеос е катализатор за енергетскиот суверенитет на Македонија. Тие тврдат дека тоа ќе ја намали зависноста од увозот на електрична енергија, нудејќи профитабилен поврат од 2,5 до 3 евра за секое евро инвестирано од државата. Дополнително, предлагачите тврдат дека ќе се бори против загадувањето на воздухот во Скопје и ќе го олесни постепеното исфрлање од производството од РЕК Битола. Сепак, овие тврдења се соочуваат со масовни критики и од граѓаните и од експертите, без поддршка од ниту една независна институција.

Наративот на опозицијата: пресметана шема или економски спасител?

Увид 1: Наводи за стратешки грабеж

Реномирани универзитетски професори и Здружението на инженери на Македонија имаат спротивен став, осудувајќи го проектот Митилинеос како однапред смислен и безмилосен грабеж на граѓаните и буџетот на Македонија. Тие тврдат дека стратешкиот инвеститор е подготвен да оствари неверојатен профит од над 1,2 милијарди евра во следните 30 години.

Владина помош и придобивки: сеопфатен список

Несогласувачките гласови истакнуваат бројни форми на помош дадени на Митилинеос:

1. Директна финансиска поддршка: 49,3 милиони евра
2. Покриеност на надоместоците за емисии на јаглерод: Над 700 милиони евра за 30 години
3. „ЕНЕРЏИ СКОПЈЕ“ Градежна индустриска зона: Проценето најмалку 20 милиони евра
4. Даночни ослободувања и исклучувања од финансиски обврски: Гарантирано со договорот
5. 30-годишна посветеност за купување електрична енергија: по цени за 17% повисоки од берзанските курсеви, што предвидува загуба од над 450 милиони евра за Македонија
6. Загубен профит на Владата: Приближно 1,2 милијарди евра во текот на 30-годишниот договор од која се откажуваме
7. Минимална цена за гасната централа Митилинеос: Помалку од 150 милиони евра по државна помош од 49 милиони, следи заем од 100 милиони
8. Владина поддршка над 30 години: надминува 1 милијарда евра, надминувајќи го износот на заемот на Митилинеос за најмалку 10 пати
9. Владина гаранција за финансирање на Митилинеос Дејствува како гарант за заемодавачите
10. Неотповиклива финансиска помош: Обезбедена без реципрочни придобивки, обезбедувајќи ги приходите и профитот на Митилинеос  со казни за непочитување.

Импликации за Македонија: крстопат на енергетска независност или потчинување?

Застрашувачките факти презентирани  ја нагласуваат потенцијалната штета доколку помине предлог-законот. Критичарите тврдат дека енергетската независност на Македонија ќе биде загрозена, оставајќи ја финансиски на стратешкиот инвеститор.

И покрај негодувањето од некои интелектуални кругови, останува скептицизмот за способноста да се спречи проектот Митилинеос . Контроверзните закони, доколку бидат одобрени, може да го означат врвот на корупцијата во владата, како што претходно беше забележано од американската амбасада во Скопје.

Проектот Митилинеос  станува лакмус, откривајќи дали финансиската добивка ги надминува националните интереси за македонското раководство. Додека нацијата се бори со последиците, само времето ќе го открие вистинското влијание на овој стратешки потег врз социо-економското ткиво на Македонија.

Извор: Plusinfo