Цените на храната вртоглаво растат, граѓаните се обидуваат да се адаптираат, а маркетите и пазарите алармантно ги поскапуваат своите производи.  Укинувањето на мерката гарантирани цени ги одврза рацете на трговците.

Нескротливи покачувања на цените на храната: Основните производи го носат најголемиот товар

Трговците, лишени од одговорност, ги доведоа цените на основните производи на невидени нивоа. Шокантно, некои пазари сè уште прикажуваат налепници за гарантирана цена, но сепак производите се продаваат по повисока цена. Основните производи кои беа опфатени со мерките за контрола на цените забележаа поскапувања од 10 до 20 денари, а месото и сирењето поскапеа за високи 50 денари за килограм.

Ефект на проширување на растот на цените на храната: Овошјето и зеленчукот силно погодени

*Влијанието не е ограничено на спакувани стоки; дури и цените на овошјето и зеленчукот на зелените пазари ескалираа за приближно 10 проценти во рок од неколку дена.*

Граѓаните изразуваат загриженост: Итна молба за интервенција

Граѓаните, вознемирени од наглиот наплив, го изразуваат своето чудење од тоа колку брзо се зголемија цените. Фрустрацијата се зголемува додека купувачите ја изразуваат својата загриженост за неконтролираното покачување на цените, барајќи итна акција од властите.

Цените на храната растат неконтролирано затоа што никој не ги спречува трговците да ги покачат.

Каква е ова општествена одговорност кога профитот и заработката имаат предност? Само не знам како можат да го направат ова и покрај тоа што знаат за ниските плати и пензии во Македонија“,* коментира купувач од маркет.

Незадоволството расте бидејќи на граѓаните им е се поголем предизвик да врзат крај со крај. Лебот, млечните производи, месото и производите станаа повеќе од неопходни – тие станаа недостапен луксуз.

Отстранување на мерките за ограничување на царината

Еден од факторите кои придонесуваат за овој пораст на цените е отстранувањето на мерките за ограничување на царината за увозното овошје и зеленчук. Добавувачите, искористувајќи ја можноста, ги зголемија цените и до 15 отсто, а потоа трговците на зелените пазари.

Економските експерти предупредија дека укинувањето на ваквите ограничувања ќе доведе до зголемување на цените, дополнително осиромашување на граѓаните. И покрај овие предупредувања, властите покажаа мала грижа за економските тешкотии со кои се соочуваат луѓето.

Аналитичарите го осудуваат потегот: удар за благосостојбата на граѓаните

Економските аналитичари, меѓу кои и Бранимир Јовановиќ и универзитетскиот професор Јован Пејковски, ја осудуваат одлуката за отстранување на овие мерки. Јовановиќ посочува дека фокусирањето на владата на личните интереси, пример за најавата за зголемување на платите на функционерите, испраќа јасна порака дека граѓаните не се приоритет.

Пејковски додава:

„Растот на цените, кога платите и пензиите не растат со исто темпо, може да предизвика дополнително осиромашување и незадоволство кај граѓаните. Државата мора да реагира за да ги заштити граѓаните од овие негативни ефекти.

Одговор на властите: Најавени инспекции, но реалноста е поинаква

Како одговор на кризата, Државниот пазарен инспекторат вети засилени контроли на супермаркетите и трговците на мало, апелирајќи за општествена одговорност. Сепак, на терен, трговците работат очигледно неказнето, ослободени од казна по истекот на мерките.

Извор: Vecher