Црногорскиот вицепремиер Дритан Абазовиќ побара помош од Европската унија за отплата на кредитот што Црна Гора го зеде од кинеска банка за изградба на првиот дел од автопатот Бар-Болјари.

Тој пред Комитетот за надворешни работи на Европскиот парламент (АФЕТ) изјави дека голем проблем е долгот кон Кина.

– Ве молиме, помогнете ни да ги вратиме тие пари, да го размениме тој заем за заем со европска банка, да склучиме соработка со европска финансиска институција и да ставиме крај на кинеското влијание, нагласи Абазовиќ.

Првата делница од автопатот во Црна Гора, што треба да поминува од Јадранско Море (Бар) до границата со Србија (Болjаре), требаше да биде завршена во мај 2019 година, но поради пробиениот рок, анекс на договорот беше потпишан за новиот рок – 30 септември 2020 година. години. Сепак, ниту тој рок не беше испочитуван.

Според Владата, новото пробивање на рокот за завршување на изградбата на првата делница од автопатот во Црна Гора од Подгорица до Колашин бара потпишување на нов анекс на договорот меѓу Владата на Црна Гора и кинеската компанија ЦРБЦ (China Road and Bridge Corporation).

Договорената цена првично беше 809 милиони долари, а потоа беше зголемена за уште 90 милиони.