Посетите на ресторани се запрени, дозволени се само испораки за дома и канцеларии. Сите сопственици на хотели да ги организираат своите активности за посетителите да вечераат во собите.

Градинките престануваат да работат.

Суспендирани се посетите на казина, на сите комерцијални страници кои нудат непрехранбени производи со нето површина од над 300 квадратни метри, освен за прехранбени производи. Посетите на трговски центри и трговски центри се прекинати, а само аптеките, оптичарите, продавниците за миленичиња, хемиските средства за чистење, банките ќе продолжат да работат.

Се запира одржување конгреси и конференции, семинари, обуки, изложби и сл. настани во јавна форма. Спортските сали и базените престануваат да работат. Суспендирани се посети на киносали, музеи, часови за танцување и сл. Прослави, свадби и крштевки со повеќе од 15 лица не се дозволени.

Министерот Ангелов ги повика политичките лидери да ги преземат неопходните активности за да ја докажат својата грижа за секој поединец во земјата.

Инциденцата во земјата е во просек 483 проценти, што е деветто место во ЕУ, рече главниот државен инспектор за здравство, Ангел Кунчев.

-До 31 март ќе бидат спроведени најстрогите анти-епидемиски мерки, бидејќи животот и здравјето на луѓето се најважни. Мерките треба да се воведат за сите места каде што има толпа луѓе, како што се големи продавници, училишта, ресторани, изјави премиерот на Бугарија, Бојко Борисов за време на работната средба со министерот за здравство Костадин Ангелов и претставници на Националниот оперативен штаб.

Тој рече дека никогаш не се водел од тоа дали ќе им се допадне тоа на сите или обратно.

– Изборите доаѓаат и си одат. Здравјето на луѓето е секогаш наш приоритет број еден, дури и ако трпиме политичка штета од нашите противници. Мислам дека целиот бизнис знаеше какви напори положија и положуваат за да работат во најблаги можни мерки, додаде Борисов.

Бугарскиот премиер посочи дека сегашните либерални мерки во Бугарија не се почитуваат, луѓето не носат маски, не се на растојание, системот е преоптоварен и им нареди на здравствените власти да ги преземат потребните итни активности.