Среде спорни дебати и зголемена неизвесност во политичкиот терен во Македонија, Али Ахмети, лидерот на Демократската унија за интеграција (ДУИ), свика денеска клучна средба со лидерите на Европскиот фронт. Примарната агенда на средбата беше да се разгледаат последните случувања во врска со уставните амандмани. Откритието на Ахмети за потписниците кои наводно ги поддржуваат амандманите, предизвика широки дебати и покрена значајни прашања за идната траекторија на политичките сојузи во земјата.

Tврдењата на Ахмети: Контроверзноста ја опкружува обелоденетата декларација

Клучни детали за состанокот

За време на средбата, Ахмети обелодени декларација, наводно, потпишана од клучните личности, меѓу кои Таравари, Меџити, Касами и Гаши, во која се изразува поддршка за уставните амандмани и ветување дека нема да се коалицира со партија што нема да се согласи на измените.. Декларацијата, според Ахмети, го нагласува императивот за интегрирање на Бугарите во Уставот како предуслов за унапредување на процесот на интеграција на земјата во Европската унија.

„И сега и потоа, нашата соработка и управување треба да биде исклучиво со политичките партии кои ги поддржуваат уставните амандмани, предуслов за унапредување на процесот на интеграција на нашата земја во Европската унија“. Ахмети додаде дека меѓу потписниците се партиските претставници Арбен Таравари, Африм Гаши, Али Ахмети, Биљал Касами и Изет Меџити.

Изјава на Ахмети

Ахмети го истакна значењето на склучувањето сојузи со политичките партии посветени на унапредување на уставните реформи, нагласувајќи ја клучната улога на Европскиот фронт во поттикнувањето на мирот и стабилноста. Тој го повтори стремежот на Македонија за членство во ЕУ и ја подвлече потребата од усогласување со партнерите со истомисленици.

Негирање и повици за транспарентност

Како одговор на обелоденувањето на Ахмети, Изет Меџити, претседател на Демократското движење и лидер на коалицијата „Вреди“, ги отфрли наводите за одобрување на декларацијата. Меџити повика на транспарентност, повикувајќи го Ахмети јавно да ја објави наводната декларација за да ги потврди своите тврдења.

На Ахмети, Груби и Османи повеќепати им одговорив дека доколку постои такво писмо, треба да биде јавно објавено во рок од 24 или 48 часа. Неуспехот да се стори тоа не само што ќе пренесе невистинити информации туку и ќе доведе до заблуда на јавноста, лажејќи за вакви работи, вели Меџити

Несигурност во однос на ставот на опозицијата

И покрај зголемените шпекулации, Ахмети се воздржа од оцртување на идниот став на ДУИ, оставајќи неодговорени прашања за потенцијалните улоги или како конструктивна опозиција или како коалициски партнер. Централното претседателство на ДУИ вчера се состана за да расправа за постизборниот политички терен, со предупредувања за маргинализирање на албанските интереси.

На средбата тие ја предупредија ВМРО-ДПМНЕ да ги почитува интересите на албанската заедница и да го потценува нивното значење како втора по број етничка заедница во Македонија

Додека Македонија се бори со политичката неизвесност, обелоденувањето на наводната декларација од страна на Али Ахмети разгоре контроверзии и поттикна сомнеж за интегритетот на политичките сојузи. Со спротивставени тврдења и повици за транспарентност кои доминираат во дискурсот, нацијата чека понатамошни случувања што ќе ја обликуваат нејзината идна политичка траекторија.