Во револуционерен развој, Македонија утре ќе биде сведок на историски момент кога Гордана Силјановска Давкова ја презема функцијата прва жена претседател на државата. Нејзината инаугурација следи по нејзината убедлива победа на неодамнешните претседателски избори. Државната изборна комисија денеска и официјално го прогласи нејзиниот избор, отворајќи го патот за утрешната церемонија на нејзината инаугурација.

Церемонија на инаугурација и официјална декларација

Клучни детали

  • – Државната изборна комисија денеска на Гордана Силјановска Давкова и издаде уверение со кое и официјално го потврди изборот за нов шеф на државата.
  • – Силјановска Давкова изрази благодарност по добивањето на официјалниот документ, наведувајќи дека тоа е кулминација на изборниот процес.

Загриженост од Атина

  • – После убедливата победа на Гордана Силјановска Давкова и ВМРО-ДПМНЕ, грчкиот премиер Мицотакис изрази загриженост во врска со спроведувањето на Договорот од Преспа и употребата на терминот „Северна“ (Северна).
  • – Мицотакис ја истакна важноста на официјалните изјави на Македонија и го чекаше ставот на новата влада за името на државата.

Манипулации за ставот на Грција

Одредени информации кружат по медиумите, дека Грција ќе ја следела претседателската инаугурација, забележувајќи дали Гордана Силјановска Давкова ќе го употреби уставното име на државата, Северна Македонија

Овој апсурден став нема врска со реалноста. Грција ја интересира дали се спроведуваат Преспанскиот договор и дали се прекршува, особено во меѓународните односи, настапи и институции.

Медиумите цитираат став на професор од Грција кој не е официјален став на Атина

  • Грчкиот професор Јоанис Армаколас предупреди на потенцијални последици доколку Скопје не го почитува Договорот од Преспа, наведувајќи дека Атина ќе одговори силно.
  • – Армаколас предложи Грција внимателно да го следи протоколот за време на инаугурацијата на Силјановска Давкова, особено во однос на употребата на уставното име на Македонија.

Ставот на Силјановска Давкова

Силјановска Давкова во текот на целата своја предизборна кампања се обврза дека ќе ја изостави придавката „Северна“ од својот речник откако ќе ја преземе претседателската функција.

Силјановска Давкова во текот на целата кампања ја истакнуваше својата визија за обединета и просперитетна Македонија. Таа ја изрази својата непоколеблива посветеност да и служи на нацијата со посветеност и интегритет.