Преку објава на Фејсбук, министерката за Европа и надворешни работи , Олта Џачка напиша дека Албанија го поздравува постигнатиот договор во Брисел меѓу Косово и Србија и смета дека продолжувањето на дијалогот е во интерес на соработката.

-Албанија го поздравува договорот постигнат денеска во Брисел меѓу Косово и Србија. Продолжувањето на дијалогот е единствениот начин да се оди напред во духот на соработката, на која Албанија е неповратно посветена, во нејзините билатерални и мултилатерални напори, пишува Џачка.

Договорот го поздрави и лидерот на Демократската партија, Љуљзим Баша, оценувајќи дека ова е важен чекор за намалување на тензиите и еднаков третман на граѓаните од двете страни на границата.

-Го поздравувам договорот постигнат денеска меѓу Косово и Србија со посредство на специјалниот пратеник на ЕУ, Мирослав Лајчак. Ова е важен чекор за намалување на тензиите и еднаква обука на граѓаните од двете страни на границата. Јас и ДП ги поддржуваме и ги охрабруваме напорите и посветеноста на ЕУ и САД за трајно решение, за договор за меѓусебно признавање меѓу Косово и Србија, напишува Баша во објава на Твитер.