Во текот на првите пет месеци од 2021 година, повеќето странски државјани се од Полска и Швајцарија, додека Грција и Велика Британија забележаа најзначајни падови во споредба со јануари-мај 2020 година. , објави Катимерини повикувајќи се странски агенции.

Ковид-протоколите за влез во Албанија не предвидуваат задолжителна вакцина и ПЦР тест.