Традицијата за доброволно дарување крв во албанската Влада продолжува и годинава, во знак на, како што велат, човечката солидарност.

Со денешната акција владата се приклучи на слоганот на Светскиот ден на крводарувањето 2022 “обединете се во напорите и спасете живот”.

Меѓу првите крв даруваше премиерот Еди Рама(58) кој е редовен крводарител веќе две децении.

– Дарувајте крв зашто таа спасува нечиј живот. Знајте дека тоа не е опасно, туку е многу полезно за телото, рече Рама.

Мобилната екипа на Црвен крст беше сместена во просториите на владината библиотека, а драгоцена течност што живот значи даруваа и вработените во владината администрација.

Освен Рама повеќекратен крводарител е и претседателот во заминување, Илир Мета.