Избор на нови потпретседатели

За идни потпретседатели на Собранието се предложени Антонио Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ, Јован Митрески од СДСМ и Весна Бендевска од ЗНАМ. Нивниот избор е закажан за утрешната собраниска седница, по изгласувањето на Комисијата за прашања на изборите и именувањата.

Појаснувања на Весна Бендевска

Весна Бендевска во гостувањето на Клик плус на ТВ21 ги демантираше гласините дека таа ќе биде идната министерка за правда од ЗНАМ. Таа потврди дека Собранието ќе има тројца потпретседатели.

„Типично, опозицијата и една до две партии од владејачкото мнозинство добиваат потпретседателско место“, рече Бендевска. Таа додаде дека бројот на потпретседатели треба да го финализира Комисијата за прашања на изборите и именувањата.

Критика на системот за балансирање

Весна Бендевска, поранешна претседателка на Комисијата за спречување на дискриминација, ја критикуваше сегашната употреба на системот за балансирање, повикувајќи на негово укинување поради широката злоупотреба. „

Балансерот отстапи од првобитната намена“, објасни таа. Првично дизајниран да обезбеди застапеност на помалите етнички заедници, сега се експлоатира. Бендевска истакна дека поединци го злоупотребуваат системот со произволно тврдење за етнички идентитет.

Влијание врз регистрите на етнички заедници

Поради злоупотреба на балансерот, проблематично стана водење на регистарот на вработени припадници на етничките заедници во Министерството за информатичко општество и администрација.

Луѓето го користат правото да се идентификуваат со која било етничка група што ќе ја изберат. Механизмите што штитат Слободите и правата на граѓаните дозволуваат секој одеднаш да тврди дека е дел од ромската, босанската, албанската или македонската заедница“.

Претстојната парламентарна седница има за цел да ги реши овие прашања при продолжување на изборот на нови потпретседатели, обезбедувајќи урамнотежена застапеност во Собранието.