Силјановска Давкова: Немаше дискусија за уставното име

Претседателката Гордана Силјановска Давкова на заедничката прес-конференција со црногорскиот претседател Јаков Милатовиќ и албанскиот претседател Бајрам Бегај изјави дека на Самитот на ПСЈИЕ во Скопје темата за уставното име на Македонија не била покрената со шефот на грчката дипломатија Јоргос Герапетритис.

„Темата не беше отворена. Седнавме еден до друг. Многу сум задоволна што дојде. Направивме простор да се обрати последен, бидејќи неговиот лет доцнеше, рече Силјановска Давкова.

Позитивен регионален дијалог

Силјановска Давкова изрази задоволство од средбата, истакнувајќи дека во пораките на Герапетритис е нагласена регионалната соработка, владеењето на правото и почитувањето на меѓународното право.

„Неговите пораки беа регионално обоени, дека треба да си помагаме, да градиме владеење на правото, да го почитуваме меѓународното право и да продолжиме со јасните определби од самитот во Солун“, додаде таа.

Атмосферата беше опишана како пријатна и пријателска, при што присуството на заменик министерот за надворешни работи дополнително придонесе за позитивниот дијалог.

Усвоена усогласена декларација

Претседателот го истакна усвојувањето на целосно усогласена декларација, изразувајќи задоволство од колаборативниот дух на самитот. „Многу сум задоволна, особено поради целосно усогласената декларација што беше донесена“, забележа Силјановска Давкова.

Решавање на потенцијалната грчка блокада

На прашањето за потенцијалот за грчка блокада доколку се употреби уставното име, претседателката Силјановска Давкова истакна дека не верува дека оваа практика е прекршување на Уставот или меѓународното право. „

Да ве потсетам, моите документи, тие што ги потпишувам, тие што ги поседувам, пасош, лична карта, сите документи што излегуваат од канцеларија го носат уставното име, тоа е во рамките на меѓународното право и во рамките на Уставот“, изјави таа.

Право на слободно изразување

Силјановска Давкова го повтори своето право на слободно изразување, потпирајќи се на историските филозофски принципи.

„Секоја изјава на политички луѓе се толкува како да е официјален чин, но секој од нас има, како јин јанг, две лица, едно службено и едно друго. Јас како човек имам право, во рамките на слобода и мисла, да се изразувам како што се изразувам, не мислам дека тоа е кршење ниту на Уставот, ниту на меѓународното право“, нагласи таа.

Самитот на ПСЈИЕ во Скопје ја подвлече важноста на регионалната соработка и разбирање, при што лидерите од Балканот работат заедно за изградба на посилен, пообединет регион.