Работниците од администрацијата, правосудните органи и здруженијата на граѓани (УПОЗ) уште еднаш го изразија своето незадоволство поради неисполнувањето на условите за вработените во судот и јавното обвинителство. И покрај двете средби со Владата и привременото прекинување на штрајкот, вработените најавија дека ќе продолжат со штрајкот бидејќи Владата ги игнорирала нивните барања наместо да изнајде решение.

Претседателот на Синдикатот на УПОЗ, Трпе Деаноски, најави дека вработените во скопското обвинителство секојдневно ќе протестираат пред Владата и пред Собранието. Понатаму, Синдикатот на УПОЗ кон крајот на неделата планира да организира протест пред Собранието на кој ќе бидат поканети пратеници, но и вработени од судовите, обвинителствата, државната управа и државните органи.

Во меѓувреме, Деаноски ја критикуваше Владата дека го донела Буџетот за 2024 година без да предвиди покачување на платите за вработените во Обвинителството. Тој ги повика сите синдикати да учествуваат во покажувањето на своето незадоволство од предложениот буџет за следната година.

Деаноски изрази и разочарување што Министерството за финансии не ги вклучи синдикатите во подготовката на буџетот и покрај обврските од колективниот договор. Тој смета дека владините претставници треба да запомнат дека се на функција затоа што луѓето гласале за нив. Тој ја критикуваше владата за игнорирање и непочитување на барањата на вработените и покажување ароганција.

Деаноски останува со надеж дека пратениците ќе ја слушнат нивната загриженост. Тој изјави дека Синдикатот на УПОЗ ќе поднесе амандмани до Собранието на РСМ во обид да ги постигне своите цели.

Напорите за продолжување на преговорите беа направени од страна на синдикатот, но тие се соочија со молк од владата. Упатено е барање директно до министерот за финансии со кое се бара да ги прифати нивните барања или да даде понуда од Владата и да продолжи со преговорите. Сепак, досега не е добиен одговор.

Вработените во правосудството и јавното обвинителство штрајкуваат од 27 септември, барајќи додатоци на плати и зголемување на платите за 78 отсто за да се усогласат со зголемувањето на избраните и именуваните функционери.