Видеата споделени од локалните медиуми покажуваат група од околу 20 активистки за женски права собрани пред поранешното Министерство за женски работи во главниот град на Авганистан, Кабул и гласно и храбро бараат почитување на женските и човековите права.

Талибанците неодамна го укинаа Министерството за женски работи и го заменија со министерство за повикување, насочување и промовирање доблести и спречување пороци. Така, новоформираното министерство стана седиште на верската полиција, чија улога е да го зајакне учтивото однесување во јавноста и да се придржува до строгиот начин на толкување на исламот од талибанците.

Под режимот на талибанците во 1990 -тите, верската полиција беше извор на страв и трепет во Авганистан, бидејќи јавно ги тепаше и камшикуваше жените кои се осмелувале да излезат надвор без да ги покриваат телата и лицата.

Засега, талибанците им забранија на девојчињата да посетуваат средно училиште и им дадоа инструкции на универзитетите дека момчињата и девојчињата повеќе не треба да посетуваат предавања во исто време.

Во принцип, тие откриле многу малку за тоа колку индивидуална слобода имале намера да им дадат на Авганистанките. Откако талибанците дојдоа на власт, авганистанските жени одржаа неколкудневни протести низ целата земја, барајќи тврдоглавите исламисти да ги почитуваат нивните човекови права. Но, протестите беа насилно задушени. Денешниот протест во Кабул поминал без инциденти.