Овој потег доаѓа откако австриските обвинители го именуваа конзервативниот политичар како осомничен во случај на корупција поврзана со употреба на јавни средства за плаќање позитивно медиумско покривање.

– Мојата земја ми е поважна од мене, рече Курц.