Најдс е искусен демократ, кој беше висок функционер на Стејт департментот во времето на претседателот Барак Обама и е познат по борбите против обидите за намалување на американските средства за Палестинците.

Назначувањето на Најдс за нов американски амбасадор во Израел допрва треба да биде одобрено од Сенатот.