Првата стратегија на САД за борба против корупција го наведува пристапот на цела влада, со посебен акцент на подобро разбирање и одговор на „транснационалните закани, вклучително и преземање дополнителни чекори за намалување на способноста на корумпираните актери да ги користат американските и меѓународните финансиски системи за прикривање и перење корумпирани средства“, пишува на веб-страницата на Белата куќа.

За спроведување на планот, стратегијата ги насочува напорите на американската влада во борбата против корупцијата во рамки на пет столба кои меѓусебно се зајакнуваат.

– Иако САД долго време се лидер во глобалната борба против корупцијата, справувањето со заканата како императив за национална безбедност бара изменет пристап, објавено е на веб-страницата.

Борбата против корупцијата на глобално ниво ќе опфати воведување санкции против функционери на други земји и лица обвинети за корупција и кршење на човековите права.