Тој пред новинарите кажа дека за долгорочната стратегија за талибанците ќе се спроведаат консултации на меѓународно ниво. Според Зајберт, треба да се разговара за формата на идниот дијалог, дали воопшто е можен таков дијалог и под кои услови.

-Ова треба да се дискутира на меѓународно ниво, рече Зајберт.

Тој потсети дека германските претставници преговарале со претставници на талибанците во Доха.

-Мора да се разбере дека немаме илузии за талибанците, додаде владиниот портпарол.

Портпаролот на германското Министерство за надворешни работи од своја страна рече дека преговарачките канали остануваат отворени.

Во меѓувреме, министерот за внатрешни работи Хорст Зехофер рече дека Берлин очекува бран бегалци од Авганистан.

Во интервју за „Аугсбургер цајтунг“, тој кажа дека преземањето на Авганистан од страна на талибанците ќе доведе до зголемување на оние кои сакаат да ја напуштат земјата, како и барателите на азил во Европа.

Тој објасни дека неговата изјава не била со цел да ги исплаши луѓето, туку едноставно да ја прикаже ситуацијата реално.

Според Зехофер, ова не се само бегалци од Авганистан, туку и од Пакистан, Иран, Турција и Либија.

-Не очекуваат сериозни тешкотии, предупреди тој.

Според министерот, по терористичките напади од 11 септември 2001 година, меѓународната воена мисија во Авганистан беше оправдана. „Но, на крајот, по 20 години релативна стабилност, долгорочната мисија не успеа. И она што се случува во Авганистан во моментов е катастрофа “, рече Зехофер.

Тој потсети дека главната цел на меѓународната мисија беше да ги подобри условите за живот и да обезбеди стабилност во Авганистан.

-За жал, денеска треба да кажеме дека тоа беше неуспех, рече политичарот, кој беше критички настроен кон мисијата во Авганистан. Според него, имало неколку позитивни промени во земјата, на пример во областа на образованието и почитувањето на правата на жените, но, за жал, овие успеси се неодржливи.