84-годишниот Берлускони последен пат беше отпуштен од истата болница на 30 април, откако помина 24 дена на рутинско тестирање.

Четирикратниот премиер беше хоспитализиран на почетокот на април за последователни тестови откако во септември минатата година се заболе од коронавирус.

Тој претходно беше хоспитализиран на рутински прегледи во март.

Берлускони, кој беше подложен на голема операција на срцето во 2016 година и исто така преживеа рак на простата, исто така беше примен во болница во јануари поради проблем со срцето.