Премиерот Френк Баинимарама рече дека вработените во приватниот сектор треба да примат барем една доза од вакцината до 1 август, пишува Гардијан.

–Не е важно дали сте извршен директор на компанијата, независен трговец или вработен, мора да се вакцинирате доколку сакате да продолжите да работите, во спротивно работата ќе добие нов вработен. Нема вакцина – нема работа, тоа е она што науката вели дека треба да се направи, рече Баинимарама.

Баинимарама додаде дека добрата вест е дека вакцините реагираат брзо и дека Астра Зенека, која се користи на Фиџи, е ефикасна за 92 проценти.