Претседателот на Хондурас ја оквалификува пресудата како скандалозна, истакнувајќи дека казната е заснована на лажно сведочење.

Тони Хернандез (42) е поранешен пратеник. Тој беше уапсен во Мајами во 2018 година. Во октомври 2019 година, по две години судење во Њујорк, беше прогласен за виновен поради трговија со дрога, за што ја имаше заштитата на неговиот брат, според американските обвинители. Тони Хернандез беше прогласен за виновен и за фалсификување и поседување огнено оружје.

Семејството на Хернандез соопшти дека ќе поднесе жалба на пресудата, која вклучува и конфискација на имот вреден 138,5 милиони американски долари.