Испорачаната храна и такси компаниите, вклучувајќи ги и Uber, Bolt, Deliveroo и Pizza Pilgrims ќе им понудат стимулации на луѓето да се вакцинираат.

Министерството за здравство рече дека деталите за таквите видови на соработка ќе бидат објавени „во догледно време“.

Според министерството, околу 67 проценти од младите на возраст од 18 до 29 години во Англија ја примиле првата доза на вакцината „Ковид-19“.

Повеќе од 72 проценти од возрасните во Обединетото Кралство досега ги примиле двете дози на вакцината, додека 88,5 проценти добиле единечна доза.

Во август, Uber ќе испрати потсетници до сите корисници и ќе ги покани да се вакцинираат, и ќе им понуди на младите луѓе кои се вакцинираат поевтини возења со такси, како и оброци на нивната платформа Uber Eats.

Болт, друга такси компанија преку апликацијата, ќе понуди „бесплатно возење“ до центрите за вакцинација, додека компанијата за испорака на храна „Деливеро“ ќе им даде ваучери на младите вакцинирани лица.

Министерството за здравство рече дека другите стимулации може да вклучуваат „ваучери или кодови за попуст за луѓето кои закажуваат вакцинации преку официјалната веб -страница на Министерството за здравство, наградни игри на социјалните медиуми и промотивни понуди за ресторани“.

Министерството вели дека компаниите нема да бараат или складираат здравствени податоци како дел од планот за стимулација.

Министерот за здравство Саџид Џавид им се заблагодари на компаниите за „засилената“ помош во поттикнувањето на вакцинациите и ги повика луѓето „да ги искористат попустите“.

Објавувањето на најновата иницијатива во кампањата за вакцинација на владата доаѓа по отворањето серија центри за вакцинација што викендов се отворија низ Англија.

Тие се исто така отворени на места како Гудвуд тркачката патека во близина на Чичестер или фестивалот Лето на љубовта, во паркот Холандија во западен Лондон.

Четиридневниот фестивал со музика во живо и бесплатни центри за храна и вакцинација трае до понеделник во Попал, источен Лондон.

Но, владините министри преговараат и со многу други компании, а наскоро би можеле да следат разни попусти во кафулиња, ресторани и кина.