Џонсон рече дека ниту еден министер од неговата влада нема да оди на Игрите.

– Навистина ќе има дипломатски бојкот на Зимските олимписки игри во Пекинг, рече Џонсон, додавајќи дека „бојкотот на спортот“ не е политика на неговата влада.

Освен Велика Британија, дипломатски бојкот на Игрите во Пекинг прогласија и САД и Австралија, поради загриженоста за човековите права.

Зимските олимписки игри ќе се одржат од 4 до 20 февруари 2022 година во Пекинг.